18 mei 2014

Zelf jam gemaakt... Nouja, een poging gedaan tot...

Van de week had DH een een heleboel fruit gekocht op de markt, echt voor een habbekrats. Perssinaasappels, bananen, kiwi's, nectarines, mango en peer. Er zat ook een zak kumquats bij, van die soort mini-sinaasappeltjes. We hadden er eerst een gepeld om te proeven: oei, zuur, net een citroen. Via internet leerden we dat je ze met schil en al moet eten. Dat gaat tegen je gevoel in, maar de schil is echt eetbaar, en die is juist zoetig. Maar we zagen ons er toch niet een hele zak van leegeten. DH heeft toen bedacht om er jam (marmelade) van te maken, hij had ergens een recept gevonden. Maar het bleef erg waterig, ondanks de geleisuiker (= met bindmiddel) , en ondanks het in laten koken. Het bleef een soort soep. Uiteindelijk hebben we daar maar de staafmixer op gezet, en nu hebben we een fles zelfgemaakte limonadesiroop in de koelkast staan  Very Happy Very Happy Very Happy We moesten er wel erg om lachen, en het is nu best lekker, een beetje zoet-zuur-bitter. (Ik denk dat het recept niet klopte, er moet veel minder water bij...)


De "jam" voor het pureren...
Van het andere fruit hebben we elke dag een smoothie of lekker sapje gemaakt. Om de een of andere suffe reden zijn wij niet van die fruit-eters. We kopen het vaak wel braaf, maar na 2 appels of nectarines vergeten we het weer, en dan na een paar weken kan alles weggegooid worden. Dat is ten eerste natuurlijk zonde van het geld (daar hebben we nou eenmaal niet zoveel van) en van het fruit, en ten tweede is het ook niet gezond. Dus we hadden bedacht om smoothies te maken. Gewoon het fruit schoonmaken, alles eraf halen wat je normaal gesproken ook niet opeet, evt. wat water erbij en dan de staafmixer erop.
Sinaasappel, nectarines en kiwi's. 
En opeens eten drinken we fruit. Bakken tegelijk. We zij nu allemaal lekkere combinaties aan het proberen, zoals mango-nectarine-sinaasappel of banaan-kiwi-sinaasappel. Van 2 sinaasappels en 3 stuks ander fruit haal je genoeg sap voor 2 glazen, dus nu "eten" we opeens 2,5 stuk fruit pp per dag...

Geen opmerkingen :

Een reactie posten