23 april 2014

Randje per Week

Er heerst een virus in Nederland. Al veel mensen zijn ermee besmet. Het is een zeer besmettelijk virus, je hoeft er maar naar te kijken en je hebt er al last van. Nouja, last...

Zover was ik op 24/01/2014

Ik heb het natuurlijk over het borduurproject Randje Per Week, dat is opgezet door Simone van Soed Idee en Annelies. Op het blog van Simone staan elke week 2 nieuwe randjespatronen, en op het blog van Annelies staat elke week een foto van het geborduurde randje, en van de oude schoollapjes waar ze vandaan komen. Annelies heeft een grote verzameling van deze lapjes, zo leuk om te zien. Wat vroeger verplicht was, en waarschijnlijk met veel klagen en zuchten werd gedaan, is nu een heerlijke hobby voor veel mensen. Op de facebookpagina zijn ondertussen bijna 2500 mensen lid, dat had echt niemand verwacht aan het begin.

Zover was ik op 27/02/2014

Ik ben er meteen in januari mee begonnen. Het leek me een leuk project, ik hou van randjes en merklapachtige motiefjes, en dit is een heerlijk klein werkje voor tussendoor. Hou je ook nog genoeg tijd over voor andere dingen. Op een gegeven moment raakte ik wel een beetje 'in paniek' dat ik hetzelfde zou maken als (toen nog) 500 andere mensen, daar had ik natuurlijk geen zin in. Dus ik heb er een boel andere randjes tussendoor gemaakt.

Vogeltjes
Ik heb ze gevonden op verschillende websites, en in mijn eigen kleine enorme hoeveelheid handwerkboeken. En af en toe ga ik zelf wat uittekenen op ruitjespapier. Niet echt zelf ontwerpen, maar eerder een variatie maken op een bestaand randje.

De magnetron waar het 2e katje op zit, heb ik wel helemaal zelf ontworpen.
7 katjes op een rij

En op een gegeven moment ga je echt overal randjes zien...


Egeltjes en mannetjes/vrouwtjes
De meeste mensen borduren op een lange rol stof, en wikkelen dat dan op een mooie houten klos. Ik maak 2 kolommen randjes naast elkaar, op een iets minder lang stuk stof. Ik ga het zetten aan mijn pronkrol. Nouja, pronkrol is ook een groot woord, want tot nu toe heb ik er nog maar 1 ander lapje voor gemaakt. Maar ik barst van de leuke ideeën om erin te verwerken, dus dat komt helemaal goed. Ooit...

Nog even het hele stuk t/m 27/02/2014
We zijn nu ruim 3 maanden bezig, en ik ben al op de helft van de stof. Dat wordt dus gewoon nog een stuk stof knippen, in juni ofzo. Nooit gedacht dat het zo hard zou gaan.
Zover was ik op 14/04/2014
Ondertussen ben ik al aan de 2e kolom begonnen
Zelfs Janosch vindt het interessant!

En ondertussen ben ik alweer 3 randjes verder, en ik kan voorlopig nog even vooruit want ik heb nog veel mooie randjes gevonden. En as. zaterdag komen er weer 2 nieuwe bij Simone. 

20 april 2014

Gabriel García Márquez

Donderdagavond werd bekend dat de schrijver Gabriel García Márquez op 87-jarige leeftijd is overleden. Ik ben er wel verdrietig van, hij was een van mijn favoriete auteurs. Ik heb zijn boek "Honderd jaar eenzaamheid" zeker 3x gelezen, en natuurlijk ook "Liefde in tijden van cholera." Beide zeer mooie boeken waar ik erg van genoten heb, vol kleurrijke personages en bijzondere gebeurtenissen. In de loop van de jaren heb ik op diverse rommel- en boekenmarkten bijna al zijn boeken (en een paar boeken over hem) bij elkaar gescharreld. Nog lang niet alles ervan heb ik gelezen, maar ze staan mooi op een rijtje in mijn kast.

Minstens 26 boeken heb ik van/over hem
García Márquez wordt door velen gezien als de populairste Spaanstalige schrijver sinds de zeventiende-eeuwse Miguel de Cervantes. In Spanje werd alleen de Bijbel beter verkocht dan zijn werk. Van het boek "Honderd jaar eenzaamheid" werden wereldwijd meer dan vijftig miljoen exemplaren in ruim 25 talen verkocht. In 1982 kreeg hij (helemaal terecht volgens mij) de Nobelprijs voor de literatuur. Gabriel García Márquez was oud, hij had kanker en was al een paar jaar aan het dementeren. Een paar jaar geleden (2012) werd al bekend dat hij nooit meer een nieuw boek zou schrijven. Van zijn memoires "Leven om het te vertellen" is alleen maar het 1e deel verschenen. Je weet dat het komt, maar ik vind het vreselijk jammer dat er nooit meer een nieuw boek uit zal komen van deze fantastische verteller...

Gabriel García Márquez. 6 maart 1927 − 17 april 2014.

16 april 2014

Lammetjes voor een babytje

Mijn zusje M. heeft op 16 maart een zoontje gekregen, Sverre. Ik was al begonnen met iets te borduren voor hem, maar het wil niet helemaal zoals ik het wil. Ik borduur op grijs aida, maar ik heb er eigenlijk alleen maar ruzie mee. Aida schijnt de ideale stof te zijn om te leren borduren, maar hoewel ik best wel kan borduren, maak ik de ene telfout na de andere. Ik geloof dat ik het 1e lammetje wel bijna 2 keer geborduurd heb... En er zitten nu nog steeds fouten in, maar ik laat het maar zo, na wat kunst- en vliegwerk. Verder was het patroon wel erg zoet en lief, dus ik heb bijna alle kleuren aangepast om het wat stoerder te maken, in de hoop dat het niet alleen voor hele kleine babytjes geschikt is. Ik moet er nodig weer eens mee verder, want mijn neefje is ondertussen alweer precies 1 maand oud.

Zover was ik begin maart:


En zover was ik eind maart:



Zoals je ziet, maken de stiksteken echt wel verschil. Zonder die steekjes is het 1 grote wit/beige blur, maar als je dan de stiksteken maakt, is het echt opeens een lammetje. DH en ik hadden toevallig voor Sverre ook een lammetjes-knuffel gekocht, die vonden we erg leuk. En het past ook wel goed bij een kindje dat in het voorjaar geboren is. Nu ik zo de foto's zie, heb ik toch wel weer zin om ermee verder te gaan. Nouja, misschien vanavond weer een uurtje...

15 april 2014

Paaskaarten gemaakt

Van de week had ik opeens zin om kaarten te maken. Ik had wat knutselpapier bij de Zeeman gekocht, en een hele stapel poëzieplaatjes bij de Boekdiscount. Dus ik was weer helemaal gelukkig voor een paar euro. Maandag heb ik me lekker uit zitten leven, lekker zitten knippen en plakken met dit als resultaat:

4 kaarten voor 4 vriendinnetjes
Het zijn lieve kaarten in hele zoete pasteltintjes. Meestal ben ik meer van de fellere kleuren, maar nu voor het voorjaar en Pasen vond ik ze toch wel toepasselijk.

Nog even een close-up van alle kaarten:

Voor Peetje
Voor Bea

Voor Nancy

Voor Tonny

Ik ben benieuwd wat mijn vriendinnetjes ervan vinden!

2 april 2014

Lente op de kinderboerderij

Van de week waren DH en ik (weer eens) naar de kinderboerderij. Er waren allemaal geitjes en lammetjes geboren, zo lief om te zien. Veel van de kleintjes hadden de navelstreng nog, en ze stonden nog erg bibberend op hun pootjes, dus ze waren echt nog maar een paar uren/dagen oud.
Lekker drinken

Dit lammetje was kleiner dan Janosch is!
Een van de schapen stond apart in een weitje. Ze kwam erg hard aangerend toen ik er langs liep. Ik was even bang dat het beest mij een heuse kopstoot ging geven, maar wat bleek: mevrouw wilde erg graag geaaid worden. Schapen willen dat eigenlijk nooit, dus ik heb me maar even opgeofferd. Wat een heerlijk zachte vacht heeft ze, mijn handen verdwenen er helemaal in. En ze bleef maar terugkomen om te knuffelen, zo leuk.
Knuffelschaap

Lekker zacht!
Toen de kat zag dat ik een camera bij me had, ging hij helemaal uit zijn dak en gaf een echte show weg. Rondjes draaien, op z'n buik, op z'n rug, heen en weer, helemaal door het dolle heen. Uiteindelijk ging hij toch ook nog even netjes poseren voor me. Deze kat is echt dol op knuffelen. Vaak als ik op mijn hurken ga zitten om hem te aaien, komt ie al op schoot zitten. Misschien moet hij Janosch eens schoot-les geven?
Gijsje, de kat van de kinderboerderij
De zwart-witte koe wil ook altijd wel even kroelen. Wat is ze groot geworden zeg, we hebben haar echt zien opgroeien van een klein kalfje tot dit reusachtige beest. Haar rug komt ondertussen net zo hoog als mijn hoofd, en ze is bijna net zo groot als de bruine koe, alleen nog niet zo breed. Wat een heerlijk zacht beest. Altijd nieuwsgierig, en altijd lief.
Knufelkoe
En zelfs deze koe kwam nieuwsgierig aangelopen, ze was dit keer niet schrikkerig. Ze bleef gewoon bij ons staan, en uiteindelijk wilde zelfs zij geaaid worden, dat was geloof ik nog nooit gebeurd. Wat een indrukwekkende beesten zijn het.
Lief!
Dus het was een heerlijke dierenknuffeldag, ik liep helemaal te stralen toen we weer naar huis gingen. Janosch bleef maar aan mijn handen snuffelen, daar waren zoveel geuren te ontdekken...